Nemoc - průjem

Dle čínské medicíny je třeba abychom rozlišovali:

A – průjem akutní
B – chronický průjem

Ad A

 Průjem akutní – pojíme-li potravu syrovou a chladnou, způsobíme si podráždění žaludku a střev škodlivou energií chladu, vlhka. Tato chladná vlhkost narušuje normální funkci žaludku a střev – to je oddělení čistého od nečistého a máme průjem.

Ad B

 Průjem déletrvající – při delší nemoci je oslabena funkce sleziny a žaludku / slezina nemůže oddělovat energetickou esenci z potravy /

Léčba:

  • akupresurou si ošetříme bod žaludku a tlustého střeva, v představě vyháníme z těchto orgánů chlad a vlhko
  • mentální cvičení – vydýcháme chladnou páru z oblasti nadbřišku tj. žaludku
  • fototerapie – doporučuji použít kokošku, podběl či tužebník k zahřátí jangu plic, a k zahuštění stolice, a k posílení stěny tlustého střeva

 Samozřejmě u průjmů je třeba se vyvarovat excesu pojídání studených pokrmů na neklidný žaludek, v běhu či ve spěchu. Není vhodné konsumovat jídla z ledničky, především mléčné výrobky. I ti, kteří se snaží o vegetariánství a makrobiotiku, by měli znát správné zásady stravování z pohledu jinu a jangu, a určitě by se neměli pouze ochlazovat stravou jinovou z vlastnostmi chladnými. Postupně se pak silně prochlazují, především v orgánu jater a jeho dráhy. Přichází pak do mé ordinace v silně poškozeném stavu. Vlastní vinou s podcenění určitých zásad.

bod žaludku min
Bod žaludku

bod tlustého střeva min
Bod tlustého střeva